Πολλά οφθαλμολογικά προβλήματα απαιτούν ιατρικές γνώσεις από οφθαλμίατρο με χρόνια κλινικής και χειρουργικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, ορισμένα οφθαλμολογικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.
Εάν χτυπήσατε στο μάτι και μαυρίσει και δεν συνυπάρχουν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως θολή όραση, αίμα στο μάτι ή αδυναμία να κουνήσετε το μάτι, το μαυρισμένο μάτι μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Εφαρμόστε παγοκύστη ή πάγο τυλιγμένα σε καθαρό πανί για 15 με 20 λεπτά ανά μία ώρα, στο σημείο που υπάρχει οίδημα και μώλωπας. Ποτέ μην εφαρμόζετε ωμά ζωικά προϊόντα, όπως ωμό κρέας, κ.ά., διότι εκτός από το ό,τι δε βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση από πιθανά βακτήρια που βρίσκονται στο ωμό κρέας.
Εκτός από την περιοχή της μύτης, αλλεργίες μπορεί να προκληθούν και στο μάτι προκαλώντας κοκκινίλα, πόνο, δάκρυα και αίσθημα κοψίματος. Ο περιορισμός της πηγής που προκαλεί την αλλεργία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Εάν δε γίνεται να αποκλείσετε εντελώς το συστατικό που σας ενοχλεί προσπαθήστε να το περιορίσετε με πρακτικές καθημερινές κινήσεις. Εάν για παράδειγμα σας προκαλεί αλλεργία η γύρη, μη χρησιμοποιείτε αναδευτήρες αέρα που έλκουν τη γύρη μέσα στο σπίτι, ενώ όταν βγαίνετε έξω φοράτε πάντα προστατευτικά γυαλιά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα, που βοηθούν πρόσκαιρα στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από τα μάτια ή αντιαλλεργικές οφθαλμικές σταγόνες που δεν περιέχουν κορτιζόνη για τη μείωση των συμπτωμάτων.
Παρόλο που η εικόνα του είναι ενοχλητική, το κριθαράκι είναι συνήθως ακίνδυνο και υποχωρεί από μόνο του μέσα σε μία εβδομάδα. Η καλύτερη αντιμετώπιση για τη συντόμευση του χρόνου υποχώρησής του, είναι να ποτίσετε ένα καθαρό πανί σε ζεστό νερό και να το εναποθέσετε πάνω στο μάτι που έχει το πρόβλημα - η ζέστη θα βοηθήσει να ανοίξουν οι πόροι στην περιοχή των βλεφαρίδων. Μόλις το πανί αρχίσει να κρυώνει, επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές. Εφαρμόστε τη συγκεκριμένη πρακτική τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα μέχρι να υποχωρήσει το κριθαράκι και να σταματήσει να σας ενοχλεί. Όσο το κριθαράκι υπάρχει, μη βάφεστε και μη φοράτε τους φακούς επαφής. Μη προσπαθήσετε να το σπάσετε ή να το ζουλήξετε. Είναι πιο πιθανό να εξαπλώσετε τη μόλυνση σε όλη την περιοχή γύρω από το μάτι παρά να θεραπευτείτε.
Οι περισσότερες περιπτώσεις επιπεφυκίτιδας προκαλούνται από ιό και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα υποχωρεί από μόνη της. Η διάγνωση της μορφής της επιπεφυκίτιδας διαγιγνώσκεται από οφθαλμίατρο. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα εφαρμόζοντας δροσερές κομπρέσες. Εάν η επιπεφυκίτιδα έχει προκληθεί από βακτήρια, θα πρέπει να ακολουθείτε τη θεραπευτική σας αγωγή, που συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικές σταγόνες, με επιμέλεια. Επίσης, έχετε κατά νου να τηρείτε αυστηρούς κανόνες υγιεινής για να μη μεταφέρετε τη μόλυνση σε άλλο πρόσωπο, δεδομένου ότι η επιπεφυκίτιδα μπορει να είναι άκρως μεταδοτική. Μη μοιράζεστε πετσέτες, χαρτομάντιλα ή καλλυντικά. Αλλάζετε μαξιλαροθήκες και πλένετε τα χέρια σας συχνά.
Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.