Κίτρινες επίπεδες «πλάκες» πάνω από το άνω ή κάτω βλέφαρο, συνήθως κοντά στην εσωτερική γωνία του ματιού, ονομάζονται ξανθελάσματα. Η εμφάνισή τους σχετίζεται με υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και μπορεί να συνδέονται με υπερλιπιδαιμία, ενώ οι ασθενείς που τα παρουσιάζουν εμφανίζουν ακόμη ξανθώματα (κίτρινες πλάκες σε διάφορα σημεία του σώματος).
Τα ξανθελάσματα δεν αποτελούν πρόβλημα για την όραση, αφορούν λίγο περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες, ενώ η πιο πιθανή ηλικία εμφάνισης είναι μεταξύ της τέταρτης και της πέμπτης δεκαετίας. Από τη στιγμή που μία κίτρινη πλάκα εμφανιστεί, συνήθως παραμένει ίδια σε μέγεθος ή αναπτύσσεται αργά. Σε γενικές γραμμές η λειτουργία του βλεφάρου παραμένει ανεπηρέαστη, ενώ σπανίως εμφανίζεται και πτώση.
Τα ξανθελάσματα προτιμούμε να τα αφαιρούμε όταν είναι μικρά καθώς τότε είναι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Αν είναι ευμεγέθη τότε μπορεί να χρειαστούν πιο περίπλοκες τεχνικές αφαίρεσης και αποκατάστασης. Πρέπει όμως να γνωρίζει ο ασθενής ότι στο 30% περίπου των περιπτώσεων επανέρχονται. Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να ελεγχθεί είναι η διατροφή του πάσχοντα εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει υψηλά ποσοστά λιπιδίων στο αίμα και άρα υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.