Εκτρόπιο ονομάζουμε την στροφή του βλεφάρου προς τα έξω. Συνήθως αφορά τα κάτω βλέφαρα.
Οι περισσότερες μορφές οφείλονται σε χαλάρωση των ιστών λόγω αλλοιώσεων σχετιζόμενων με την ηλικία και σπανιότερα σε ουλές λόγω τραύματος ή σε πρόσωπα με υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Παράγοντες κινδύνου είναι η μεγάλη ηλικία, το τρίψιμο των βλεφάρων και το σύνδρομο του χαλαρού βλεφάρου.
Χωρίζεται σε χαλαρωτικό, παραλυτικό μετά από πάρεση του προσωπικού νεύρου, ουλώδες, μηχανικό και συγγενές ή εκ γενετής. Σύμφωνα με νεώτερα δεδομένα μπορεί να οφείλεται και σε παρατεταμένη χορήγηση αντιγλαυκωματικών φαρμάκων τύπου προσταγλανδινών. Στις περιπτώσεις αυτές και μόνο με τη διακοπή του φαρμάκου μπορεί να έχουμε βελτίωση της κατάστασης.
Οι ασθενείς ανάλογα με το βαθμό του εκτροπίου εμφανίζουν συμπτώματα όπως δάκρυσμα, αίσθημα ξένου σώματος, ερεθισμένα και κόκκινα μάτια και έκκριση βλέννας. Αυτά οφείλονται σε υπερβολική έκθεση του ματιού και ανεπαρκή ενυδάτωση.
Έλεγχος του προσώπου και δοκιμασία της λειτουργικότητας των μυών για αποκλεισμό παραλυτικών αιτίων. Έλεγχος της οριζόντιας χαλάρωσης του βλεφάρου έλκοντας το έξω μέρος του κάτω βλεφάρου προς τα έξω και άνω. Ζητάμε από τον ασθενή να κοιτάξει προς τα πάνω και να ανοίξει το στόμα του για να διαγνώσουμε το ουλώδες εκτρόπιο. Έλεγχο του βλεφαρικού χείλους για σημεία βλεφαρίτιδας, υπεραιμίας ή ουλοποίησης και κερατινοποίησης του επιπεφυκότα. Έλεγχο του δακρυϊκού σημείου για πιθανή κακή θέση. Έλεγχο του κερατοειδούς για αλλοιώσεις λόγω υπερβολικής έκθεσης του ματιού.
Η οριστική λύση είναι η χειρουργική διόρθωση του προβλήματος. Η συντηρητική αντιμετώπιση είναι προσωρινή λύση για βελτίωση των συμπτωμάτων. Όσο περιμένουμε για την εγχείρηση χρησιμοποιούμε τεχνητά δάκρυα σε μορφή γέλης, εφαρμόζουμε καθημερινό καθαρισμό των βλεφάρων για έλεγχο της βλεφαρίτιδας και ενίοτε χρησιμοποιούμε ταινίες για έλξη των βλεφάρων.
Η εγχείρηση αφορά συνήθως καθήλωση του βλεφάρου στη σωστή ανατομικά θέση του στην έξω γωνία του οφθαλμού με χρήση εσωτερικών ραμμάτων. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά. Η επέμβαση μπορεί να γίνει και υπό ελαφρά αναισθησία(μέθη) . Ο ασθενής αμέσως μετά επιστρέφει στο σπίτι του με το μάτι ανοιχτό. Σε περιπτώσεις ουλώδους εκτροπίου όπως πχ μετά από υπερβολική βλεφαροπλαστική ή εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να χρειαστεί τοποθέτηση δερματικού μοσχεύματος στο κάτω βλέφαρο και τότε το μάτι θα πρέπει να μείνει κλειστό για λίγες μέρες. Η επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη στον ιατρό γίνεται μετά από λίγες ημέρες. Πρέπει να χρησιμοποιεί κρύες κομπρέσες για 2-3 ημέρες και αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες. Η εγχείρηση έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίες με ελάχιστες επιπλοκές όπως αιμάτωμα, οίδημα και σπάνια υποτροπή του προβλήματος.
Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.