Οφθαλμικός κόγχος είναι η περιοχή που περιλαμβάνεται στο οστέινο περίβλημα γύρω από τα μάτια. Ο κόγχος –μάτια και οστά που τα περιβάλουν –μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από όγκους ή από τραυματισμούς του προσώπου (τα μάτια αποτελούν δυστυχώς μία από τις βασικές περιοχές που πλήττονται όταν τραυματιστεί το πρόσωπο). Τα περικογχικά τραύματα προκαλούν κατάγματα στα οστά που περιβάλλουν το μάτι, βυθίζουν το μάτι προς τα κάτω ή προς τα πίσω , παραμορφώνουν το πρόσωπο, περιορίζουν την κίνηση του ματιού και μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης.
Στα συμπτώματα των καταγμάτων του κόγχου περιλαμβάνονται:
Η διάγνωση του κατάγματος του οφθαλμικού κόγχου στηρίζεται στην κλινική εξέταση και σε απεικονιστική μέθοδο, όπως η αξονική τομογραφία. Σε περίπτωση που φανεί ότι ένας από τους οφθαλμικούς μύες (οι μύες που κινούν το μάτι) έχει παγιδευτεί από το κάταγμα, η επέμβαση αποκατάστασης θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό από τον τραυματισμό. Εάν δεν διαπιστώνεται παγίδευση των μυών, ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα πρέπει να περιμένει μία εβδομάδα περίπου ώστε το οίδημα να υποχωρήσει. Τότε θα εκτιμηθεί η κατάσταση εκ νέου και θα αποφασιστεί αν θα γίνει εγχείρηση ή όχι. Άλλος λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε χειρουργική αντιμετώπιση είναι η απώλεια στήριξης του βολβού λόγω μεγάλης καθίζησης του εδάφους του οφθαλμικού κόγχου που αν δεν αντιμετωπιστεί θα οδηγήσει σε αισθητικά ενοχλητικό ενόφθαλμο, δηλαδή μάτι βυθισμένο προς τα πίσω και κάτω.
Ο ασθενής με τραύμα στην περιοχή του οφθαλμικού κόγχου δεν πρέπει να φυσάει καθόλου τη μύτη του και θα πρέπει να αποφύγει τη λήψη ασπιρίνης ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων εκτός της κορτιζόνης που φαίνεται να βοηθά στην γρηγορότερη υποχώρηση του οιδήματος.
Η εγχείρηση αν χρειαστεί γίνεται υπό γενική αναισθησία και συνήθως απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο για 1 ημέρα.
Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.