Σε φυσιολογικές συνθήκες τα μάτια μας ανοιγοκλείνουν 18 φορές το λεπτό, αλλά όταν το βλέμμα μας συγκεντρώνεται για να διαβάσει ή να παρακολουθήσει κάτι σε οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τότε ο ρυθμός κατά τον οποίο ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας μειώνεται στο μισό. Επίσης, καταπόνηση προκαλεί στα μάτια οποιαδήποτε εργασία εκτελείται σε κοντινή απόσταση και χρειάζεται συγκέντρωση, όπως το διάβασμα, το γράψιμο, κ.λπ.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα μάτια μας ξεκουράζονται για παρατεταμένο χρόνο και αναπληρώνονται από θρεπτικές ουσίες. Όταν κοιμόμαστε λιγότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε, τα μάτια μας ερεθίζονται και γίνονται επιρρεπή σε οιδήματα και μολύνσεις, ιδιαίτερα εάν κάνουμε χρήση φακών επαφής.
Στην περίπτωση που χρειάζεται να εργαστούμε για πάρα πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή θα πρέπει να κάνουμε συχνά διαλείμματα, ακόμη και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πάρει ένα μικρό υπνάκο
Εφαρμόστε ένα πανί που έχει ποτιστεί σε ζεστό νερό και έχει στυφτεί, πάνω στα κουρασμένα, ξηρά μάτια
Δώστε σημασία στα συμπτώματα των ματιών μας. Μόλις τα νιώσετε κουρασμένα, να τσούζουν ή να πονάνε, σταματήστε από τη δουλειά που κάνετε και ξεκουραστείτε.
Εάν εφαρμόζετε φακούς επαφής, θα πρέπει να τηρείτε τις οδηγίες χρήσης και να τους συντηρείτε σωστά –ειδικότερα εάν εργάζεστε μπροστά σε υπολογιστή ή άλλες συσκευές με ψηφιακές οθόνες.
Σταματήστε να φοράτε τους φακούς επαφής σας εάν αναπτύξετε ένα από τα ακόλουθα προβλήματα: κόκκινα μάτια, θολή όραση, υπερβολικά υγρά μάτια, δακρύρροια, ευαισθησία στο φως, πόνος, πρησμένα μάτια.
Τα μάτια μας αξίζουν όλη μας την προσοχή. Η σωστή διάγνωση νοσημάτων που αφορούν στα μάτια και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, εμπειρία και ιδιαίτερες δεξιότητες από το χειρουργό Οφθαλμίατρο. Η πολυετής εμπειρία του Αθανάσιου Ρουμελιώτη, MD, και η συνεχής του κατάρτιση και ενημέρωση, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων εξασφαλίζουν την υγεία των ματιών σε κάθε βήμα, διάγνωσης και αντιμετώπισης.